Vaskeguide

Det er ikke altid nemt, at finde ud af hvad der skal vaskes sammen, hvor meget vaskepulver der skal i maskinen, og hvor mange grader man skal vaske med, derfor har vi lavet en video der tegner og fortæller hvad man skal gøre, og ikke mindst hvad man ikke skal gøre.

Man er velkommen til at indsætte videoen på en anden hjemmeside, såfremt man henviser til siden her som kilden. Det er ikke tilladt at indsætte videoen i indhold der sælges.

Tekstversion

Hej, jeg hedder Nanna Petersson og jeg er stylist og ejer tøjbutikken, DressMe.dk Jeg vil gerne sige dig et par ord om tøjvask.

Der er så mange gode råd derude om hvordan du kan spare på strømmen og vandet og hvordan tøjet bedst bevarer farver og holder længe. Og det hele kan godt ende med at blive temmelig forvirrende.

Derfor vil jeg her vise dig de gode og konkrete råd, som er baseret på faktisk viden og tests udført af for eksempel TÆNK, SAMVIRKE og Astma Allergi Danmark. Faktisk er det slet ikke så kompliceret eller svært at huske. Prøv at se her:

Lad os starte med forberedelsen. Sørg for at lommerne er tomme, luk lynlåse og knap knapper for at beskytte tøjet under vask. Vend vrangen ud på tøjet – så holder det længere.

Inden du vasker, skal du selvfølgelig sortere tøjet og vaske forskellige slags tøj separat alt efter farver og kvaliteter.
Når det kommer til farver, skal du vaske hvidt og lyst tøj sammen og farvet tøj sammen. Eventuelt kan du vælge at vaske gult og orange tøj for sig selv for at undgå grumsning af farverne.Du skal også sortere vasketøjet alt efter hvilken type tekstil tøjet er.

Opdel tøjet i tre typer. Det tøj, som skal vaskes grundigt, fx sengetøj, håndklæder, duge og undertøj i bomuld. Det tøj, som bare skal vaskes normalt. Og til sidst det tøj, som er i uld og andre sarte tekstiler.

Husk at du kan læse på tøjets vaskevejledning hvilken type vask det tåler. Der angives både temperatur og om tøjet tåler almindelig vask, skånevask, ekstra skånsom vask eller fx kun håndvask eller ingen vask – kun rensning.

Inden du starter vaskemaskinen, skal du vælge program og temperatur. Lad mig starte med temperaturen: Du skal vide at hver gang du halverer temperaturen, beskærer du strømforbruget med mere end det halve.

Samtidig er det vigtigt at forstå at bakterier altså ikke slås ihjel eller vaskes ud af tøjet ved de lavere temperaturer – faktisk spredes de ud i alt det andet vasketøj i stedet. Så det er vigtigt for hygiejnen og for miljøet, at du rammer den rigtige balance, når du vælger vasketemperatur.

Her er de bedste råd om vasketemperatur: Du skal vaske undertøj, linned, håndklæder, viskestykker og karklude ved 60 grader. Bakterier dræbes ikke ved 40 grader og spredes i stedet til resten af vasken.

Faktisk anbefales det stadig af mange, at du kogevasker karklude og rengøringsklude fra badeværelset ved 95 grader for effektivt at slå bakterierne ihjel. Hvis husstøvmiderne skal holdes nede, skal du også vaske dyner og rullemadrasser ved 60 grader. Miderne dør først ved temperaturer på 55 grader og derover.

Snavset tøj kan du vaske ved 40 grader, mindre snavset tøj ved 30 grader og prøv evt. at vaske let snavset tøj helt ned til 15-20 grader. Som sagt sparer du godt halvdelen af energien hver gang du halverer temperaturen. Og besparelsen gavner ikke kun miljøet. Faktisk bruger en typisk dansk husholdning ca. 450 kroner om året på el til vaskemaskinen.

Det var temperaturerne. Nu til vaskeprogrammerne: Brug et almindeligt vaskeprogram til din 60-graders vask. Til 40-gradersvasken og koldere, kan du med fordel nøjes med et skåneprogram. Til uldtøj og sarte tekstiler, skal du bruge ekstra skåne- eller uldprogram.

Vaskemaskinen vasker som regel lige så blidt på uldvask-programmet som du kan gøre det ved selv at vaske tøjet i hånden. Undgå dog centrifugeringen for den slider på uldtøj. Forvasken kan du helt spare væk for alle dine vaske med mindre tøjet er meget beskidt. Prøv evt at komme opvaskemiddel på pletter inden du kommer tøjet i maskinen og spar forvasken.

Centrifugering er en mere energi effektiv måde at tørre tøjet på end en tørretumbler, så sørg for ikke at spare på omdrejningstallet, hvis tøjet kan tåle det.

Godt, lad mig sig et par ord om vaskepulveret også: I dag er de fleste vaskepulvere utroligt effektive og samtidig skånsomme, så faktisk er der kun få ting, som jeg synes er værd at nævne om vaskepulver: Du skal være opmærksom på at dosere dit vaskepulver rigtigt. Læs vejledningen på pakken og brug 2 minutter på at slå dit lokale vands hårdhedsgrad op på geus.dk. Så kan du dosere bedst muligt.

Hvis du vasker tøj ved lave temperaturer, skal du være sikker på at dit vaskepulver er egnet til det. Du skal vide, at fint undertøj og uldtøj normalt ikke kan tåle almindeligt vaskepulver og skal have et vaskepulver til uld- eller finvask. Og hvis du vasker kridhvidt tøj, kan du vælge at bruge et vaskepulver med ilt-blegemiddel.

Her til sidst får du et par ekstra tips om tøjvasken: Fyld maskinen godt op – så vasker den faktisk bedre end hvis den er halvtom. Brug slet ikke skyllemiddel. Det har ingen effekt, og det efterlader ofte parfume og farve i tøjet. Vask dit nye tøj inden du tager det i brug. Der er ofte kemikalierester i det. Og tag tøjet ud af maskinen med det samme efter vasken – så undgår du den sure tøjlugt.

Tak fordi du så med, og god vask!

Kilder:
http://www.ens.dk/forbruger/el/vask/vaske-og-toerreraad
http://jyllands-posten.dk/ditliv/article4363409.ece
http://samvirke.dk/forbrug/raad-og-tips/spar-penge-energi-naar-vasker.html
http://www.forbrugerkemi.dk/nyheder/toj/vask-nyt-toj-for-en-sikkerheds-skyld
http://taenk.dk/gode-raad/gode-raad-til-vask-ved-koldt-vand
http://www.geus.dk/geuspage-dk.htm?http://www.geus.dk/program-areas/water/denmark/data_and_maps/haardhedskort-dk.htm
http://taenk.dk/gode-raad/vaskemaskiner-faa-svar-paa-5-myter
http://taenk.dk/gode-raad/saadan-doserer-du-vaskemidlet-korrekt
http://allergi.astma-allergi.dk/andreallergier/husstoevmider/forebygsymptomer?doAsUserId=gPHHAwt0+ko%253D

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *